wtorek, 17 stycznia 2012

Kebab na frytkach

Polecam przepis wielbicielom tej potrawy, głównie dlatego, że robiąc ją domowym sposobem można sporo oszczędzić. Ilość składników starcza na 4 duże porcje. Surówkę można zrobić własnoręcznie lub kupić taką ze słoika w occie np. Grecką (w składzie: ogórek, marchewka, cebula), albo inną wg. uznania. Osobiście wolę zrobić ją sama, ale gdy nie mam zbyt wiele czasu używam sałatki ze słoika.


Składniki:

  • frytki mrożone lub robione ze świeżych ziemniaków (ilość zależy od tego ile potraficie zjeść naraz)
  • keczup
  • sos czosnkowy (tutaj przepis)
  • sól
na mięso:
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa lub kebaba
  • oliwa do smażenia
  • sól
na surówkę:
  • nieduża główka kapusty pekińskiej
  • pomidor
  • kukurydza z puszki
  • 2 ogórki kiszone


Przygotowanie:
  1. Filet z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki, obsypujemy solą i przyprawą do kebaba, odstawiamy na 10 min. do lodówki, aby się zamarynowało.
  2. W tym czasie siekamy składniki na surówkę. Kapustę pekińską siekamy bardzo drobno, pomidory i ogórki kiszone w półplasterki. wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
  3. W między czasie smażymy frytki i rozkładamy na porcje i odrobinę solimy.
  4. Mięso również smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Usmażony filet układamy na frytkach i polewamy obficie keczupem.
  5. Na mięso rozkładamy surówkę i wierzch polewamy sosem czosnkowym.
  6. Gotowe teraz tylko wystarczy dobrać odpowiedni napój ;-) i życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz