wtorek, 17 stycznia 2012

Domowy sos czosnkowy

Uwielbiam sos czosnkowy, ale najlepszy jest właśnie zrobiony w domu. Takim sosem można polać pizzę, użyć go do kebaba (tutaj przepis na domowego kebaba na frytkach), surówki z kapusty pekińskiej lub innych potraw.
Składniki:

  • 3 łyżki majonezu (najlepiej Kieleckiego, jest pikantniejszy niż inne)
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku lub czosnek granulowany
  • pieprz i sól
Przygotowanie:
  1. Wymieszać majonez ze śmietaną.
  2. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do powstałego sosu majonezowo - śmietanowego
  3. Przyprawić do smaku pieprzem i jeśli trzeba solą.
  4. Sos jest gotowy do użycia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz