czwartek, 12 stycznia 2012

Gulasz z wątróbki drobiowej

Nie jestem wielbicielką wątróbki, ale przyrządzoną w taki sposób zjadam ze smakiem. Z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić ten przepis. Dla fanów wątróbki będzie to ciekawa odmiana, dla tych co za nią nie przepadają, jak ja, będzie to sposób na jej polubienie, a dla tych co się wiecznie spieszą sposób na ekspresowy obiad.


Składniki:
  • wątróbka drobiowa
  • cebula
  • margaryna lub masło
  • rosół z kostki 1 szklanka
  • 2 łyżki śmietany
  • sos sojowy
  • sól i pieprz
  • mąka
Przygotowanie:


  1. Cebulę pokroić w kostkę lub plastry, podsmażyć na tłuszczu, dołożyć pokrojoną wątróbkę i dodać sos sojowy do smaku, całość chwilę podsmażyć. 
  2. Zrobić bulion z kostki i dolać do wątróbki, dusić ok 3 minuty.
  3. Ze śmietany i mąki zrobić zaprawkę do sosu i dodać do wątróbki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Podawać z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
  5. Podczas smażenia można wątróbkę podlać piwem gdy wyparuje dolać bulion.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz