środa, 1 lutego 2012

Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki to coś dla tych którzy mają dość gotowanych ziemniaków, a nie tolerują frytek ze względu na ich kaloryczność.
Składniki:

  • ziemniaki (dowolna ilość)
  • sól
  • bułka tarta
  • przyprawa do gyrosa/kebaba
  • przyprawa do ziemniaków
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki.
  2. Gotować w osolonej wodzie 10 min., odcedzić.
  3. Następnie do żaroodpornego naczynia wlać trochę oliwy z oliwek, tak aby tylko zakryła dno i przełożyć podgotowane ziemniaki.
  4. Całość obficie posypać przyprawami i bułką tartą (nie należy już solić!) i delikatnie wymieszać, aby wszystkie kawałki ziemniaków były obtoczone w posypce.
  5. Tak przygotowane ziemniaki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200o C przez  30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz