środa, 1 lutego 2012

Kurczak duszony w czosnku

Zamieszczam dużo przepisów w których używa się czosnku, ten jest kolejnym, ale myślę, że przy dużych mrozach warto go spożywać dla poprawy odporności. Przepis na porcje dla 2 osób, proponuję podawać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis tutaj).


Składniki:
  • filet z kurczaka
  • sól
  • majeranek
  • oregano
  • tymianek
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • bulion z kostki
Przygotowanie:
  1. Filet z kurczaka rozciąć na dwa plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem.
  2. Mięso obsypać przyprawami i ziołami, odstawić do lodówki na pół godziny.
  3. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na oliwie z oliwek.
  4. Na tej samej oliwie obsmażyć na lekko rumiany kolor kurczaka.
  5. Na patelnię podlać trochę bulionu i dusić pod przykryciem ok 10 min, uzupełniając ubytki płynu.
  6. Na koniec mięso odparować. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i surówką wg uznania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz