wtorek, 8 stycznia 2013

Karkówka pieczona w sosie śliwkowym

Dziś chcę Wam przedstawić przepis na przepyszną pieczoną karkówkę w sosie śliwkowym, tak przyrządzone mięso świetnie nadaje się na uroczysty obiad.


Składniki:
- 8 plastrów karkówki wieprzowej o grubości około 2 cm,
- 4 łyżki sosu śliwkowego (przepis tutaj),
- 2 cebule zwykłe lub 1 duża,
- 2 cebule czerwone  lub 1 duża,
- sól zmiękczająca mięso (np. Kamis),
- przyprawa do wieprzowiny lub karkówki,
- pieprz ziołowy,
- olej do smażenia,
- 3 łyżki wody.

Przygotowanie:
1. Każdy z plastrów mięsa obsypać z obu stron solą zmiękczającą mięso, pieprzem ziołowym i przyprawą do wieprzowiny według uznania. Następnie odstawić do lodówki najlepiej na noc, aby mięso ładnie przeszło przyprawami, jeśli jest mało czasu to chociaż na 2-3 godziny.
2. Kiedy mięso już jest zamarynowane rozgrzać olej na patelni i obsmażyć każdy kawałek z obu stron na średnim ogniu, aż lekko się zarumieni.
3. Cebule pokroić na cienkie talarki. Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na wierzch posypać posiekaną cebulkę.
4. Następnie sos śliwkowy wymieszać z wodą i nakładać na mięso obsypane cebulą. Całość piec pod przykryciem do miękkości, około 1 godziny w temp. 200 stopni Celsjusza.
5. Podawać z kluskami śląskimi lub ziemniakami w całości.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz