wtorek, 8 stycznia 2013

Sos śliwkowy do mięs

Kilka lat temu miałam prawdziwe zatrzęsienie śliwek i już sama nie wiedziałam co z nich robić, bo przejeść się ich nie dało. Trafiłam wtedy na świetny przepis na sos śliwkowy a'la ketchup, od tej pory co roku staram się go robić bo świetnie nadaje się do mięs.




Składniki:
- 1 kg drylowanych  śliwek
- 1 duża cebula,
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu
- 3/4 szklanki rodzynek
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka curry

Przygotowanie:
Wszystkie składniki gotować przez 1 godzinę na wolnym ogniu, należy często mieszać, żeby nie przypalić. Po upływie czasu gotowania odstawić do przestygnięcia.
Całość zmiksować na jednolitą gładką masę i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz